Om ord og hvorfor du skal holde kjeft og sette deg ned.

Nå er vel forsåvidt tiden med ukeslange krangler på no.it.sikkerhet.diverse over. Usenet virker mer og mer dødt, og nå om dagen sjekker jeg kanskje usenet-gruppene en gang hver 14. dag uten at det er noe spennende, eller noe i det hele tatt. Ta gjerne en titt på gruppa, om ikke annet for å få litt historisk sukkertøy.

Det er dog en ting som jeg vil få frem også her. Ord. Så sett deg ned, hold kjeft og hør etter, det er bra for deg.

Ord er symboler, ingen faktiske ting. Absolutt alle ord har individuelle betydninger avhengig av hvem som leser, hører eller formidler ordene. Ofte har disse ordene sammenfallende betydninger; vi vet alle hva en ‘bil’ er, eller hva en ‘mor’ er. Hva disse ordene betyr for deg eller meg vil dog alltid være avvikende i større eller mindre grad.

La meg illustrere. Hvis jeg sier at ‘hun er som en mor for meg’ så kan det hende du tenker på en kjærlig omsorg, varme og trygghet, mens en annen person kanskje vil tenke på misbruk, hat, vold og dopbruk, dersom man er mindre heldig med valg av foreldre. Teknisk sett kan vi forstå hva en ‘mor’ er, men vi vil ha forskjellige idéer om hva det betyr, og ikke minst, vi har forskjellige følelser knyttet til våre mødre.

Så, hvis jeg sier ‘du er en dust’, hva betyr det? Vel, du kan gjøre det som de fleste andre idioter gjør, nemlig å anta at jeg formidler din forståelse av ordet. Det er selvfølgelig så teit som det går an; hvordan i all videste verden skal jeg besitte din forståelse av ordet ‘dust’? Du aner ikke hva jeg mener med ordet ‘dust’. Du vet hva _du_ legger i ordet og antar at det var min hensikt å formidle den betydningen.

Basert på dette så er det faktisk ditt ansvar å forstå hva jeg mener, ikke å anta at jeg prøver å formidle hva du knytter til disse ordene. På samme måte kan du ikke holdes ansvarlig for hvordan andre tolker dine ord. Det er ditt ansvar å gjøre det klart hva du mener, men ikke hvordan andre skal reagere. For alt du vet kan ‘roser er røde, fioler er blå’ føre til at du får ‘jeg hater rødt og blått’ og et slag i trynet som svar. Eller at vedkommende går og skyter seg fordi deres forrige, dypt savnede elskede alltid sa det, og nå er ikke livet verdt å leve lenger, fordi han eller hun har gått fra dem.

Altså, skal du forstå noe som helst må du se forbi din egen tolkning av ord og se på hva ordene forsøker å formidle. Blir du provosert av noens ordbruk, forsøk å se bort fra din egen ignoranse og forstå hva vedkommende ønsker å formidle.

Found this article valuable? Want to show your appreciation? Here are some options:

a) Click on the banners anywhere on the site to visit my blog's sponsors. They are all hand-picked and are selected based on providing great products and services to the SharePoint community.

b) Donate Bitcoins! I love Bitcoins, and you can donate if you'd like by clicking the button below.

c) Spread the word! Below, you should find links to sharing this article on your favorite social media sites. I'm an attention junkie, so sharing is caring in my book!

Pin It

Published by

Bjørn Furuknap

I previously did SharePoint. These days, I try new things to see where I can find the passion. If you have great ideas, cool projects, or is in general an awesome person, get in touch and we might find out together.

Leave a Reply

Your email address will not be published.