Er du fri?

Før du svarer, tenk først på hva du selv tenker om frihet. Er frihet å kunne si hva du vil uten å bli forfulgt? Er det å kunne jobbe med hva du vil, ta den utdannelsen du vil, kle deg som du vil, gå hvor du vil, mene hva du vil?

I såfall, ta av deg klærne og gå på jobb en dag naken. Ta på deg klovnedrakt om du ikke er fri nok til å gå naken. Eller, dropp å dra på jobben i det hele tatt, reis til Bali i stedet. Stikk over til USA og håndhils på George Bush og ta med deg slipset han går med til Kim Yong Il i Nord-Korea. Eller bare gå over til naboen og se om han har noe godt i kjøleskapet.

Du er ikke fri. Ikke bare er du ikke fri, du er underlagt en hel masse antagelse som du kanskje ikke anser som begrensninger på din frihet.

Er du redd for å kalle svigermor ei hurpe selv om hun er det og fortjener å høre det? I såfall er du fanget av din frykt for konsekvensene av dine handlinger. Hva om jeg kaller deg for idiot, og mener noe negativt med det. Blir du sint? Trist? Provosert? I såfall kan du ikke være fri, fordi du er underlagt min vilje til å såre deg, gjøre deg sint eller provosert.

Bli forelsket! Om du ikke finner noen å bli forelsket i, finn et objekt, for eksempel skjermen du kanskje leser dette innlegget på. Fall dypt og inderlig ned i kjærlighetens dypeste avgrunn og erklær for deg selv og dine venner at du har funnet ditt livs kjærlighet og vil vie resten av livet til skjermen din.

Én ting er at dine venner vil trolig smile og si ‘sånn føler jeg det hver gang jeg logger på ansiktsboka også’ men ikke ta deg seriøst. Om de tar deg seriøst vil de trolig tro at du er blitt en smule gal.

Men er du fri kan ikke dette stanse deg. Er du fri er du også fri fra frykten for hva andre vil tro om hva du mener. Om du er kjempeforelsket i skjermen din så er det din greie og uavhengig av hva andre måtte mene om det.

Om du så, og la oss anta at du klarer det for argumentets skyld, faktisk _er_ forelsket i skjermen din. Vil den forelskelsen bli mindre av at andre ser ned på din kjærlighet og kaller deg gal? I såfall er du ikke fri fordi dine venner bestemmer hvem eller hva som skal være bra nok for deg å elske.

Og hvorfor skulle du ikke kunne bli forelsket i skjemen din? De fleste svarer at forelskelse er noe man ikke kan kontrollere, det bare kommer plutselig og så er man der.

Det er derimot ikke slik at noen putter en sprøyte med forelskelsesserum i armen på deg for å gjøre deg forelsket. Det er ingen eksterne ting som gjør deg forelsket i det hele tatt, det er deg selv. Når du ser verdens vakreste kvinne komme inn i rommet (hun heter forresten Lena), og du faller hodestups nesegrus, så er det kun deg og du selv som gjør det. Det er dine fantastier, dine tanker, dine følelser, ting du har skapt selv, som gjør deg forelsket i akkurat den personen.

Så, hvorfor kan du ikke kontrollere dette? Selvfølgelig kan du det. Alt er bare snakk om mentalitet. Så lenge det foregår i ditt hode kan du kontrollere det. Om du er fri. Hvis det ikke er slikt er din kjærlighetslykke avhengig av andres tilfeldigheter, og at akkurat hun kommer inn i rommet og har på seg akkurat den parfymen eller akkurat de klærne og ikke tilfeldigvis er gift (som hun er, i alelfall ganske så snart, med meg).

Du kan altså ikke gå kledd som du vil, eller si hva du vil til folk, eller reagere som du vil… Du kan ikke engang styre dine egne følelser men er prisgitt at de rundt deg velger å være snill med deg så du ikke blir såret. Du er prisgitt tilfeldigheter for å bli lykkelig forelsket.

Men du kan jo jobbe når du vil, da, med hva du vil, eller droppe å jobbe i det hele tatt. Nei, du kan visst ikke det heller, fordi du er prisgitt å få penger som skal gis til banken eller huseieren eller andre for mat, hus og strøm.

Er du fortsatt fri?

I såfall vil jeg gjerne høre hvordan du er fri…

Found this article valuable? Want to show your appreciation? Here are some options:

a) Click on the banners anywhere on the site to visit my blog's sponsors. They are all hand-picked and are selected based on providing great products and services to the SharePoint community.

b) Donate Bitcoins! I love Bitcoins, and you can donate if you'd like by clicking the button below.

c) Spread the word! Below, you should find links to sharing this article on your favorite social media sites. I'm an attention junkie, so sharing is caring in my book!

Pin It

Published by

Bjørn Furuknap

I previously did SharePoint. These days, I try new things to see where I can find the passion. If you have great ideas, cool projects, or is in general an awesome person, get in touch and we might find out together.

Leave a Reply

Your email address will not be published.